Gallery: Tower Hatert’s Rippling Structure Brings Social Housing and a ...

 
Parking for the apartments is organized underneath a raised deck, which will function as a public plaza for the residents of the tower and of the town of Hatert, where the tower is actually located.

Completed in October, the new residential tower maintains 72 apartments on top of a community health center. Each floor features a free-form balcony that wraps around the structure, and the overall effect is a sculptural aesthetic. None of the balconies line up, giving each floor access to natural daylighting and wide-spanning views, without obstruction by shade from the balconies above. The balconies are wrapped in a perforated aluminum screen with a design resembling the veins of leaves. The glass facade on the ground floor is also inspired by tree details, like the leaf grain and growth ring pattern.

Parking for the apartments is organized underneath a raised deck that functions as a public plaza for the residents of the tower and of the town of Hatert. The deck is covered in sedum and works as green space, and helps infiltrate stormwater. FSC certified wood was use extensively throughout the project and includes the use of untreated cumara wood on the outside facade. Bilinga wood is used for the wood decks and the balconies.

Design began on the 8,000 sq meter tower in 2007, with construction beginning in 2009 and completion in 2011. The building cost of €12,500,000 to construct.

+ 24H Architecture

Images ©24H Architecture

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >