tung chung swimming pool, tung chung hong kong, eco swimming pool design, climatic-responsive swimming pool, tung chung climate responsive swimming pool, ronald lu and partners swimming pool

The public facility is set along the coast and it offers a 50-meter heated indoor-pool and a 25-meter teaching pool. Its aerodynamic shell consists of a double-layer PTFE membrane stretched over a lightweight long-span steel truss structure. This facade serves as a green building envelope that allows natural daylight to illuminate the building. A layer of insulating air trapped between the double-layer membrane helps to regulate the interior climate, and the roof also encourages natural ventilation.

Four-meter-high transparent roller shutters along the poolside can be fully opened in fair weather conditions. When the shutters are closed throughout the winter the integrated ventilation ductworks in the roof trusses above the pool supply warm air to create a comfortable interior climate and to avoid condensation.

+ Ronald Lu & Partners

Via World Architecture News