Gallery: UID Architects’ Stunning Pit House is an Underground Home Shel...

 
The main idea of the project was to make the transition between the exterior and interior as seamless as possible.

UID Architects‘s main goal for the Pit House was to make the transition between the exterior and interior as seamless as possible. Multiple branch-like columns support the cedar floating box, while the concrete cylinder situated in the central area of the house acts as a both visually and structurally dominant element. The cylinder connects six types of floor levels. A staircase spirals around it, enclosing a circular bathroom and a storage closet.

“The concept is inevitably drawn from the request of the clients, and the context of the site. It becomes a subterranean room with little influence of the open air, and a relationship with the external surface of the earth”, state the architects.

The space seems to flow and gradually develop into different areas of the house. The cedar box encases the house and hovers above the sunken ground floor. Providing a glimpse of the complex spatial relationships behind the simple geometry of the box, a large rectangular opening reveals a recessed balcony behind the façade, which is a continuation of the L-shaped first floor.

+ UID Architects

Via Dezeen

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?