Gallery: UNStudio Completes EEA Office Clad in an Undulating Energy-Sav...

 
Finally, the building was designed for the future so that the flexible interior could be transformed into residences or so the residual heat energy of the data center and offices could be used to heat nearby homes.

The 92 meter complex has an undulating, white, curved facade and houses the national tax offices and the student loan administration. Designed to accommodate 2,500 workstations, the asymmetrical building features parking facilities for 1,500 bicycles and an underground parking garage for 675 cars. Situated in the woods, the site also shelters rare and protected species and eventually will be surrounded by a large public city garden with a pond and a multifunctional pavilion.

The design team, which also includes Lodewijk Baljon for the landscape design, Arup for the engineering and Studio Linse as the interior adviser, was tasked with creating a long term platform for sustainability that included reduced maintenance, energy efficiency, material resource conservation, long term flexibility, and reduced impact on its surroundings. The floor heights were reduced from 3.6 meters to 3.3 meters, bringing the total height of the building down by 7.5 meters, which lowers the building’s profile and reduces construction materials.

A core feature of the building’s energy efficiency strategy is the white-finned facade, which works to improve daylighting, provide solar shading and control wind. The horizontal fins also diffuse the sun’s heat and reduce the need for cooling. A concrete core with underground long term storage also reduces the need for external energy sources. Natural ventilation and individual climate control for each work station helps maintain a healthy indoor environment. Finally, the building was designed for the future so that the flexible interior could be transformed into residences or so that the residual heat energy of the data center and offices could be used to heat nearby homes.

+ UNStudio

Images ©Ronald Tilleman, Christian Richter and Ewout Juibers

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


3 Comments

  1. JulianaArantes October 24, 2013 at 8:26 am

    Amazing!
    The only questin: How to clean the breezes?

  2. Ronald Tilleman April 29, 2011 at 11:17 am

    @Umar the round shapes on the ceiling are ecophon panels by Saint Gobain. They improve the acoustics in an amazing way.

  3. umar butt April 26, 2011 at 3:11 am

    Amazing! I wish all building were like this and eco friendly. what round shapes on ceiling are for?

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home