Gallery: Veilige Veste is a Former Office Building Transformed into a W...

 
The white facade on the second and third story outline each room individually by framing the deep, inset windows. The first story is made up of meeting rooms and living areas.

The Veilige Veste building was first constructed in the 1970s as a police station. KAW took on the task to recreate the facade with the new diagonally undulating panels in order to help create a better insulated building and a facade that wasn’t reminiscent of the old police station. The building is designed with office and meeting spaces on the ground floor, while the residences are on the second and third floors. All rooms on the second floor are oriented around a central roof courtyard so that the girls can feel secure while being outside.

The major design feature that helped Veilige Veste achieve Passive House standards of energy efficiency was the white, diamond-cut panels that wrapped the upper two-thirds of the building. The old police station was very poorly insulated and consumed an enormous amount of energy during the Netherlands’ harsh winters. Therefore, these new panels, which are 3 feet thick in some places, add layers of insulation and help to draft-proof the building. The building is now outfitted with highly energy-efficient HVAC equipment, thus making it consume very little energy.

+ KAW

Via Dezeen

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home