Gallery: Vertical Shafts Pump Light into the Industrial Laneway House i...

 
Originally a blacksmith studio and horse shed, it is now a single family home

After adding 72 meters to the height of the building, Superkül brought in the vertical light shafts that extend across the length of the western wall. This allows light to permeate all the way down to the first floor, which in turn mitigates excess energy use. Skylights top the vertical shaft.

A courtyard clad in wood and glass was added to the second floor, which brings even more light and air into the house, while a small staircase leads to the rooftop garden and terrace. And then the original metal cladding was catalogued, removed, brake-formed and flat-lock seamed before it was reinstalled as the primary building skin. Black-stained knotty cedar rounds off the envelope to create a home that is full of character and yet immensely sustainable.

+ Superkül Inc

photos by Tom Arban, Superkül, and Lorne Bridgman

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


1 Comment

  1. Francescab June 14, 2012 at 1:49 pm

    Can this post be updated to show some images of the interior during the day. The title is that the vertical shaft “pumps in” daylight to the first floor, but no daytime interior shots are included to show this.

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home