Gallery: Vin Varavarn’s Striking Botanica Office Roots Itself Within Th...

 
In order to keep a cool and breezy building in the subtropical weather, the windows were designed to open wide and the outside bamboo shutters block the heat from the sun.

The Botanica Office & Showroom is located very close to Khao Yai National Park, a Unesco World Heritage Site, in the Pakchong District of Thailand. The area is famous for its luscious forests and waterfalls, outdoor activities like trekking or bird watching, and Thai Elephants Research and Conservation Centers that reflect a deeply rooted respect for the environment. Simple but astonishing, Botanica’s design was constructed using local materials and employing local craftsmanship.

Vin Varavarn Architects decided to create two simple building spaces, one for the sales offices and another to house a showroom, divided by a luscious green space and back stone wall that allows nature to flow across and in between them. The two showroom box-spaces were built with bamboo walls painted in shiny black to create a stark contrast with the local grey stones and concrete floors. Contrasting with the latter, the sales offices’ building is airy and full of natural light, which lends itself to good relationships between customers and the company.

Its floor to ceiling windows were built from long lasting steel frames and offer astonishing views of the luscious Thai National Park. In order to keep a cool and breezy building in the subtropical weather, the windows were designed to open wide and the outside bamboo shutters block the heat from the sun. To make the most of the natural light, Vin Varavarn architects placed a big skylight to ease electric consumption and allow clients and employees fantastic tree tops view.

The grass in between buildings has been left long and wild, letting it move with the wind’s rythm, attract local wildlife, and contrast with the Asian Moulmein Lancewood tree line in the middle. A wooden platform swirls across this outdoor space, allowing people to get different views and walk through the site, enjoying a relaxing precious time. Local stone, sustainable wood, and bamboo are the main materials chosen and they were all found nearby to build this fantastic architectural piece.

+ Vin Varavarn Architects

Via Plataforma Arquitectura

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?