Gallery: Vo Trong Nghia’s ‘Stacking Green’ House is an Urban Oasis Book...

 
The rich but modern textures throughout the home feel like layers of strata on the carved side of a mountain, and they add a unique almost organic quality to the interior.

Measuring only 4 meters wide by 20 meters deep, the Vertical Green home has a layered program that is kept as open as possible to make the space feel less cramped. The concrete planters, stacked 25 to 40 cm above each other (depending on the plant species) are predominant from anywhere in the home. The planters are fed water by a built-in drip irrigation system, making maintenance a breeze.

Speaking of breezes, the planters also act as a filter from the street, helping to reduce dust from incoming air. A large skylight in the core of the home opens to exhaust the stale indoor air and promote welcome cross breezes in the muggy climate. A large opening on the lower floor mirroring the size of the skylight adds low-impact illumination in the public area.

Stacked four floors high, the home is both intimate and private for a difficult lot. The uppermost half-sized floor opens to a tiny green roof, providing views and a place to unwind well above the chaotic streets.

The rich but modern textures throughout the home feel like layers of strata on the carved side of a mountain, and they add a unique almost organic quality to the interior. With diffused green light streaming through the planters in the morning and evening, the inhabitants are treated to their own private city oasis.

+ Vo Trong Nghia

Via Dezeen

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?