Gallery: White House: Scottish Ruins Transformed Into Modern Low-Impact...

 
The original stone walls shield the home from the prevailing winds and provide a sheltered courtyard. The home is designed to be naturally cooled, and a green roof over the center of the home helps maintain its internal temperature.

The massive stone walls of the original home were doomed to failure as they were set on top of a sandy foundation and further eroded by treasure hunters searching for buried gold. A century later the home was abandoned to the whims of the coast until a couple decided that it would be the perfect backbone for a new house. The first job was to firm up the home’s stone walls and foundation. The new home huddles within the confines of the immense walls and branches out with a glass-lined living room at the home’s core. The other wing is buffeted by a large dry stacked stone wall. Lighter materials such as wooden beams and steel provide basic building elements while reducing the energy needed to ship materials to the site.

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


1 Comment

  1. Finocchio March 18, 2012 at 6:38 pm

    I visited the coast of Scotland (along the Strathclyde) in 2003. There were many such cottages abandoned and just aching for an imainative eye. This fortunate example found just that fortunate eye. This simply defies description. To say it’s inspired is understatement. To say “I’d like to live there” is understatement. Well done.

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?