Gallery: Mt. Sinai Renovation’s Winged Bamboo Screen Soars Over Singapo...

 
It's hard to find extra space in the built-up areas of Singapore, but TOPOS Design Studio gave a home on Mt. Sinai Road a protective wing-shaped screen made of bamboo that seems to soar over the neighborhood. A material experiment, the screen was made entirely out of bamboo without the assistance of manmade components such as steel - an impressive feat that mitigates the need for vertical columns.

Whereas most contemporary designers restrict their use of bamboo to cosmetic finishes, TOPOS has used it as a structural component as well. The wing that tops the green renovation promotes natural ventilation, provides privacy, supports the infusion of natural light and creates a barrier against excess solar gain. But it also establishes an open plan that exists without any kind of vertical columns.

Combined, these design strategies help to reduce the overall carbon footprint as less air-conditioning is needed to cool down the house during muggy summers. Deep eaves contribute to the sense of expansiveness, all of the materials were sourced sustainably, and water in open spaces creates a fundamental link to the natural environment.

+ TOPOS Design Studion

Via Architizer

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >