Gallery: X Marks the Spot at the Striking Naturally Daylit NEO Bankside...

 
Residents and visitors of NEO Bankside also enjoy an expansive garden not typically enjoyed in a dense urban location.

NEO Bankside is located directly south of the Tate Modern and features four buildings with 217 residences and a six-story office block. The hexagonal buildings have a distinctive external cross-bracing system, which removes the need for internal structural walls and creates a very flexible and open interior. Glazed elevator towers on the exterior provide residents and visitors views of London on their ride up or down. The apartments all enjoy a high level of natural daylighting with sun protection provided with louvered panels in key locations. A simple palette of steel, glass and wood help place the project within the Bankside area. The project also enjoys a private gym, wine cellar, underground parking, and a concierge service.

Single-glazed balconies, or Winter Gardens at the north and south ends of each building are connected to the residences with large sliding doors and expand living space outdoors. Residents and visitors of NEO Bankside also enjoy an expansive garden not typically enjoyed in a dense urban location. The rich landscape was designed by Gillespies, who were inspired by natural woodlands. Beehives, and orchard of fruit trees, an herb garden and a variety of landscaped space infuse the area with nature. Even within the constrained footprint, native plants create a high level of biodiversity.

+ Rogers Stirk Harbour + Partners

+ Gillespies

Images ©Edmund Sumner and Jason Gairn

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home