Gallery: ZeroPlus Architects’ Sneeoosh Cabin Rests Lightly On the Fores...

 
With the help of an arborist, the firm came up with a solid plan to site the home.

ZeroPlus Architects’ main goal for Sneeoosh Cabin was for it to have minimal impact on the forest. They developed a set of guiding principles to ensure their goal, which included respecting the Douglas Fir, cedar trees and the ground cover, and constructing a home that was in principle sustainable. With the help of an arborist, the firm came up with a solid plan to site the home so as to not disturb the trees or even their small capillary-like roots that trace through the top humus layer. The home rests on a foundation of minimally invasive concrete disks which raises the house up off the ground, leaving the plants and wildlife alone. During construction most of the site was fenced off in order to protect the environment.

Built with a prefabricated, lightweight steel structural system, the home relies on tension for support. The downstairs is the public living space and is fully open to the forest with only glass in between. Natural daylight filters through the forest canopy and into the space as if everything were out in the open. The roof is made with prefab SIPs that provide insulation and protection without too much weight. Finally, the upstairs serves as the private bedroom and is quiet and dark. The architects envisioned the sleeping quarters to be much like a tent while camping. During the day, one spends time outdoors, but at night they can crawl into the tent where it is safe and protected.

+ ZeroPlus Architects

Images © ZeroPlus Architects

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >