Swiss design studio Ralph Germann architectes has overhauled an old drafty barn into a beautiful contemporary home with a new timber annex. Located in the rural village of Orsières in southeast Switzerland, the barn renovation and expansion project was commissioned by a family of five who sought a modern and light-filled abode. The adaptive reuse project—named the House EKC—was built with locally sourced materials and is equipped with an air-water heat pump, solar thermal panels, and dimmable LEDs.


the living area

The dining room

The House EKC covers an area of 2,153 square feet and includes a 108-square-feet outdoor terrace. The old barn had originally been used for hay storage in the upper loft while the lower volume was used as a stable for goats or sheep. Ralph Germann completely gutted the barn and rebuilt a reinforced concrete structure, including the walls and slabs, to meet seismic code. Thermal insulation was applied in the interior in order to preserve the barn’s “‘vernacular’ aesthetics.”

The dining area with the kitchen

The steel fireplace hearth

“The insertion of large windows into the masonry respected “the principle of origin”,” said the architects. “The glass simply took the place where wood has originally been and supplies light and passive heat. A balcony-loggia made out of concrete and wood took the place of the old balcony which was used to sun-dry the hay.” The new wooden annex mimics the proportions and low gabled roofline of the historic barn. The timber, which includes larch and spruce wood, were sourced locally from the Val Ferret region.

solid larch staircase

sink view in the bathroom

Related: The rustic exterior of this abandoned barn hides a surprising space to get away from it all

The light-filled interior features plaster walls and ceilings finished in mineral paint “white RAL 9010” that reflect light and helps create the illusion of more space. Oiled-brush larch wood lines the floors. The main staircase is built of solid larch and serves as the backbone of the house. The solid larch furniture was designed by Ralph Germann to ensure a cohesive interior design. The custom design also presented the opportunity to create a high-back bench in the dining area that doubles as a guardrail for the staircase. The kitchen features white laminate with “Dekton gray concrete” countertops.

+ Ralph Germann architectes

Images by Lionel Henriod