Within a cluster of traditional Dutch homes in The Hague, local firm Global Architects designed a single-family home that stands out from its neighbors with its contemporary design, yet relates to the surroundings with a layout that references the concept of a village. Aptly named the Hidden Village, the modern home also distinguishes itself with its use of energy efficient technologies that span passive solar principles to the use of solar panels and an air-heat pump. As a potential forever home, the all-electric home emphasizes adaptability so that the rooms can be easily changed to fit different needs over time.

side view of the home with large windows near backyard with large portion of grass

white home with large window facing the outdoor wooden deck

With an area of 1,830 square feet, the Hidden Village offers a spacious environment for a family of four— two adults and two children— across two floors. To give each family member a sense of privacy while allowing them to have direct contact with one another, the architects organized the house around a central technical core that’s surrounded by living rooms, which have access to the outdoors. The upper floor consists of three bedrooms, a bathroom and a play space; the flex room on the ground floor can be used as a bedroom for visiting grandparents.

exterior view of the contemporary house with view of the backyard

interior of home with wooden chairs and black couch surrounded with white walls and large windows

The home features views of the outdoors and carries a strong theme of indoor/ outdoor living emphasized not only with outdoor decks and large walls of glass, but also with internal windows that frame views from room to room, as well as a balcony on the mezzanine. “Hidden Village has been designed by Global Architects as a total concept in which the design of the exterior, interior and outdoor space are fully aligned and reinforce each other,” the architects explain in their press release. “The entire design is a relationship between an open space, characterized by a playful composition of skylights, and the different functional rooms that enter it.”

wooden floors in lower level of the home with nearby staircase and white bookshelf

wood dining table with wood floors positioned near a window

Related: Fabulous multigenerational home allows owners to comfortably age in place

Hidden Village also prioritizes energy efficiency. In addition to ample natural lighting, the house is built with passive building blocks with insulation RC values of 9. Eco-friendly spray cladding is used on the facade and combined with dark gray aluminum frames, triple glazing and Western Red Cedar slats for a contemporary appearance. Solar rooftop panels, a heat recovery system and an air-heat pump power the home.

+ Global Architects

Images via Global Architects