After three years of design and construction, Singapore-based firm G8A Architecture & Urban Planning has completed the Tropical Chalet, a naturally cooled home with a beautiful and functional “double roof facade.” Located in the Vietnamese coastal region of Danang, the four-bedroom family villa takes advantage of its lakeside location with a porous brick moucharabieh facade that brings in cooling cross breezes and also gives the beautiful home its distinctive appearance. The predominate use of rough brick — which covers the roof, walls and a portion of the open-air interior — is also a nod to Danang’s historic use of baked brickwork that dates back to the fourth century.

Continue reading below
Our Featured Videos
perforated brick home with geometric roof

Set on a roughly rectangular plot facing a lake, the Tropical Chalet lives up to its name with an indoor/outdoor design approach. A lush garden and spacious, landscaped backyard surrounds the L-shaped home, which opens up to the outdoors on all sides. Operable glazing, a porous brick facade and a recessed gallery help bring in natural light and ventilation while protecting against unwanted solar gain and mercurial coastal weather conditions.

Related: Lush living plants engulf the green-roofed Pure Spa in Vietnam

home with perforated brick facade
large dining table near brick wall

“Materials were were chosen not only for their sturdiness and climate resistance, particularly bricks with their high insulation qualities,” the architects explained. “But also, their minimal and natural aesthetic, once again blending with the surrounding landscape. A strong presence of wood, textured concrete and rough brick highlight the organic nature of the concept.”

covered patio with partial brick walls
lounge chairs on covered patio

The building’s undulating roof is also engineered for natural cooling with a shape informed by site conditions; the geometry of the roof has led to a folded waxed concrete ceiling below that hides the structural framework of the terracotta-lined roof. The 400-square-meter Tropical Chalet rises to a height of two stories and includes a floor that’s partly buried underground and opens up to a sunken sculpture garden.

+ G8A Architecture & Urban Planning

Photography by Oki Hiroyuki via G8A Architecture & Urban Planning