Taipei-based design practice BIAS Architects recently completed “Greenhouse as a Home,” an experimental installation that reinterprets the living areas of a traditional house as five climatic zones. Created for the 2018 Taoyuan Green Expo, the project invited the public to experience the buildings with all five senses, from feeling the climatic differences to eating fresh vegetables hydroponically grown in the installation. Greenhouse as a Home consists of five independent yet interconnected steel grid structures with varying heights and climates ranging from 16 to 29 degrees Celsius (61 to 84 degrees Fahrenheit).

Greenhouse as a Home was developed to promote a “culture of sustainability” with its interactive programmatic zones conducive to education. “Here, the human living space is intertwined with that of the plants and organized according to climatic zones, rather than traditional architectural areas,” the architects explained. “Greenhouses building materials and structures are arranged to separate climatic areas, while the distribution of water and energy flows is technologically managed. The roof is covered with various combinations of agricultural gauzes and plastic films to control lighting and solar radiation.”

The experimental project is divided into five structures: the Fern Living Room, Farm Dining, Photosynthesis Kitchen, Sun Garden and Theater of Mushroom. A defined walking path links the different volumes. The first zone visitors experience is the Fern Living Room, a shadowy and humid space dressed with potted ferns hung from the ceiling. The next room, Farm Dining, is slightly hotter and less humid and serves as the main activity zone organized around a large table.

Related: 6 places where soil-less farming is revolutionizing how we grow food

A vertical hydroponic farm is located in the Photosynthesis Kitchen, the middle zone where fresh vegetables are picked daily and cooked in the demonstration kitchen. The fourth zone, the Sun Garden, is the hottest and driest room of all and is used to desiccate vegetables. The fifth and final zone, the Theater of Mushroom, immerses visitors into a dark, highly humid environment with the coolest temperatures in the entire installation; the multisensory space is complemented by light and sound performances.

+ BIAS Architects

Images by Rockburger

greenhouses with rounded roofs in order of descending height with lake in foreground