Porto-based firm Diogo Aguiar Studio has breathed new life into a granite wine cellar by topping it with a minimalist holiday home complete with a natural green roof planted with native vegetation. Located in Guimarães, Portugal, the brilliant Pavilion House is a timber-clad micro home with large windows that connects the residence with its bucolic surroundings.

micro home clad in timber on top of granite wine cellar

Working in collaboration with Andreia Garcia Architectural Affairs, the architects placed the unique micro home on an existing granite wine cellar that sits on a small hill. Although the minimal building size certainly restricted the floor plan, the elevated structure allowed the architects to maximize the home’s stunning views, which are comprised of expansive vineyards to the front and a dense forest backdrop.

Related: A dilapidated garage transforms into an industrial-chic micro home

micro home clad in timber in the forest

woman's figure in doorway of dark timber room

The home is clad in thin timber panels to create a modern log cabin feel. The cube-like volume is punctuated by four large windows that look out onto the surrounding landscape. The house was also installed with a green roof planted with native vegetation to blend it into its natural setting.

interior living space with black ceiling and timber walls

woman's figure in front of window of dark timber room

The architects outfitted the micro home with just the basics: a small living space, kitchenette and bath. Keeping true to its minimalist roots, the beautiful design features a living room that doubles as a sleeping area with a fold-out bed. Both the kitchen and small bathroom with a skylight can also be completely concealed behind bi-fold doors. Plenty of storage is also incorporated into the walls.

man opening a door inside timber-lined room

timber lined interior space

According to the architects, the inspiration for the design came from its idyllic setting. “Pavilion House is a guesthouse. The only true requirement was to emphasize the sense of recollection in the forest, a refuge from urbanity,” lead architect Diogo Aguiar told Dezeen. “The idea of creating ​​a log cabin was behind all the project decisions — it is a wooden minimal house in the mountain.”

+ Diogo Aguiar Studio

+ Andreia Garcia Architectural Affairs 

Via Dezeen

Images via Fernando Guerra

micro home clad in timber on a mountain