In Dhaka, Bangladesh, local architecture firm River & Rain transformed four shipping containers into a light-filled, three-story house spanning 134 square meters. Completed in 2017, the cargotecture dwelling doesn’t hide its shipping container roots yet manages to exude a welcoming and livable atmosphere through strategically cut openings, terraces that emphasize indoor-outdoor living and greenery that grows up, around and through the building. Recycled materials were also used throughout the home, which is named Escape Den after its tranquil setting on the outskirts of the city.

red home made from several stacked shipping containers

Spread out across three floors, the Escape Den organizes the kitchen and dining spaces on an elevated ground floor and places the living room and bedroom areas on the upper levels. Accessed via a side gate off of a dirt road, the property features an entry sequence that begins with a short flight of stairs from the parking pad to a sheltered deck. The deck consists of the dining area and other seating options oriented to face views of the lawn, which takes up approximately two-thirds of the site. The covered deck also connects to a shipping container converted to house a small media room, kitchen and bathroom. The caretaker’s room is located in the back.

wood table and wicker chairs on outdoor deck facing gardens

wood cabinets and island of outdoor kitchen

A flight of stairs traverses the central atrium space — anchored by an almond tree and a veil of green vines that hang from the ceiling — and connects to a glass-enclosed living room. Another flight of stairs leads up to the third floor, where a third shipping container, housing the two bedrooms, is set perpendicular to the bulk of the building in a dramatic cantilever and is topped with a green roof. One of the bedrooms also connects to an outdoor terrace. The green-roofed shipping container can be reached via a spiral staircase.

Related: German company converts old shipping containers into gorgeous living spaces

white bedroom with white chairs and white bed

exterior view of room with glass walls

“The hefty look of those containers has become dramatically airier with some skillful ensemble of architectural details,” the architects explained. “The floated platforms of the house, intertwining stairs and diverse direction of container placement have made the project more visually eye-catching.”

+ River & Rain

Photography by Maruf Raihan, Hasan Saifuddin Chandan and Snahasis Saha via River & Rain

aerial view of green-roof on shipping container home