While it may not be located in the Shire, this hobbit home in Slovenia is just as magical as a Middle Earth abode. Located in an ancient Chalcolithic settlement that dates back more than 5,000 years, the quaint hobbit home was reconstructed using the building principles of the era, including natural materials such as wood, loam, straw and a lush layer of native grass that completely covers the handmade structure.

hobbit home with green roof

Years ago, archaeologists discovered the ruins of a settlement from the Chalcolithic era in the village of Razkrižje, just a few kilometers from the Slovene-Croatian border. Over time, the local government has reconstructed the settlement, complete with homes made out of wood, clay and additional materials found in nature.

Related: Spend the night in this magical Hobbit House tucked into the Washington shire

curved building with green roof

dome-shaped home with green roof

Inspired by the project, one local, Mirko Žižek, decided to build a structure using the same ancient techniques. The result is a charming hobbit home, embedded into the landscape and cloaked in greenery. At the onset of the project, Žižek had strong ideas on the building’s volume and shape. “I wanted the house to be legal and structurally stable, so I have enlisted the help of an architect,” Žižek said. “He resisted my idea of a dome-shaped house for quite a few months, but I was stubborn. Finally, he had to give in.”

wood door surrounded by glass jars embedded in clay walls

kitchen space with curved counter and dining table

Because the curves couldn’t be achieved using timber, the architect opted for a steel frame, which was then filled in with a mixture of clay, sand and straw. Although the team primarily relied on natural materials, there are some modern touches as well, including the layer of hydro-insulation that was added to the walls. Once the home’s clay envelope was dry and considered sturdy enough, an exterior layer of packed soil, approximately 10 to 15 centimeters thick, was applied to the building. This layer enabled the planting of a lush green roof that rolls over the entire structure.

dining table in front of chimney

kitchen space with curved counter and teal backsplash

A natural rock pathway with a log edging leads up to the house. The entrance is unique in that it is made of an arched wooden door surrounded by repurposed glass jars stacked sideways, allowing natural light to stream into the front parlor.

heart-shaped dining table

large bed in room with low ceiling

The interior walls are plastered with clay and kept in a natural tone. Curved throughout, the dwelling is comprised of a small living area, a kitchen and dining space and a large en suite bedroom, with the bathroom located behind a privacy wall. Mirrored tube lamps in the curved ceiling allow natural light to filter into the living area.

wooden bathroom with shelves

stone fence leading to hobbit home

Throughout the space, wooden touches, such as shelving, doors and the king-sized bed, were custom-built by Žižek. Right now, the hobbit house is used as a guest accommodation, but Žižek and his wife have plans to move into the beautiful space once they retire.

+ Ambienti

Photography by Arhiv Lastnika

stone path leading to hobbit home