After two years of development, international design firm Carlo Ratti Associati and consultancy firm Ernst & Young have unveiled their masterplan designs for Biotic, a high-tech innovation district in Brasilia, Brazil. Inspired by the Brazilian capital’s modernist masterplan engineered by urban planner Lucio Costa and architect Oscar Niemeyer, Biotic was conceived as an extension of the city’s historic layout as well as a reinterpretation of the city’s iconic superblocks to create a more nature-centric community with greater mixed-use programming. 

Continue reading below
Our Featured Videos

Developed for public real estate company TerraCap, the 10-million-square-foot Biotic would be located between the UNESCO World Heritage “Plano Piloto” — the foundation of Brasilia in 1960 — and the 42,000-hectare Brasilia National Park in the northwest of the Federal District. The proposed technology and innovation district focuses on “domesticating nature” to allow residents, workers and visitors closer contact with nature in both public and private areas.

Related: How Barcelona “superblocks” return city streets to the people

rendering of people on boardwalk over water

The Biotic project expands on Brasilia’s iconic Superquadra (or superblock) modules by subdividing each into pedestrian blocks with street fronts. These internal neighborhoods would not only be protected from traffic and pollution, but the inward-facing spaces would also promote social cohesion and community. The masterplan also champions mixed-use programming — a feature that was typically avoided in Brazil’s modernist urban planning in the mid-century.

rendering of people on covered patio near timber buildings

The architects intend to take advantage of Brasilia’s year-round mild climate to cultivate stronger connections with nature. For example, outdoor offices would be designed with curtain walls that could open like real curtains. Digital technologies embedded into plazas, pedestrian zones, shared vegetable gardens and other spaces would be used to monitor sunlight, wind and temperature and create comfortable working environments while allowing close contact with nature.

map with blue diagram

“The office buildings, hovering above the ground level, are designed for sun and wind to come in,” said James Schrader, project manager at CRA. “Thanks to a system of openable wooden facades that can slide along the building like a curtain, the interior spaces will open to the exterior, allowing users to enjoy Brasilia’s weather. This project merges the interior and exterior into one space.”

+ Carlo Ratti Associati

Images via Carlo Ratti Associati