We’ve seen quite a few amazing barn conversions over the years, but this new design by La Firme is simply breathtaking. Located in a rural area in Quebec, the old barn was in near ruins until the Montreal-based firm was hired to convert it into a secondary family home. Thankfully, instead of bulldozing the beautiful old building to the ground, the studio managed to salvage nearly every single material to reuse in the new design.

large barn home on green hill

large barn home on green hill

Referred to simply as The Barn, the building has sat at the foot of the Owl’s Head Mountain for decades. Sitting majestically over the idyllic setting, the barn is elevated up on a small hill with expansive rolling hills on one side and forest on the other.

large barn home on green hill with swimming pool

large interior space with dining table and glass facades

Related: 6 barns converted into beautiful new homes

Despite its pristine landscape, the old barn had fallen into dire disrepair. However, the owner had a strong attachment to the building and wished to see it’s life extended. Accordingly, when he approached the La Firme team about converting the barn into a cozy modern home for his children, his primary request was that they do what they could to retain its original character.

large interior space with dining table

large interior living space

The architects took his request seriously, approaching the conversion with a strategy of adaptive reuse. According to the team, the project began by numbering and recording each and every single piece of the hemlock structure. As they were rebuilding the new family home, they managed to reuse every every part of the old barn.

large interior space with dining table

kitchen with wooden beams

With the original materials given a second chance, some new elements were added to create a contemporary home. For example, a new standing seam metal roof creates a nice contrast with the barn’s weathered facade.

large bedroom with large window

figure walking over suspended walkway

And although the exterior retained its rustic, agrarian roots, the interior of the home is a beautifully contemporary design. With massive 30-foot ceilings with exposed beams and all-white walls, the living space is fresh and modern. Large steel-framed windows and an entire glazed front wall provide breathtaking views of the landscape.

+ La Firme

Via Uncrate

Photography via Ulysse Lemerise

figure walking over suspended walkway

large interior space

counter top with rollout drawers

aerial shot of stairs

uppler floor walkway in home

large barn home on green hill

large barn home on green hill