In the heart of Valencia, Spain, the old convent of San José has undergone a sensitive transformation that has turned the historic site into a vibrant gathering space for civic events, a food market and a soon-to-be hotel. Barcelona-based interior design practice Francesc Rifé Studio was tapped for the adaptive reuse project and inserted modern updates while preserving the property’s architectural integrity. The renovation project was completed this year under the name of Convent Carmen.

view up toward ornate, gold ceiling of a dome

Built in the 17th century, the church has been modified into the main access point for the site and been remade into a multifunctional venue and “21st-century sculpture.” Metal framework was installed to give the space a contemporary edge and to house all new light fixtures and other elements in order to leave the original church walls untouched. New audiovisual technical elements, for instance, including an adjustable color lighting system with RGB, was fitted into the structure.

dimly lit space with gold walls and round table with chairs

doors with frosted glass squares in a grid pattern

The designers also took cues from the church’s layout and emphasized the dome with three metal circles, from which a sculptural light fixture hangs. “Through this element was intended to develop an obvious past-future connection, and as it happened in the Renaissance the dome takes an essential role,” the architects wrote in the project statement. “This space for the celebration of the religious rite now becomes a privileged place for musicians, lecturers and a multitude of actors, which will make this one of the main participatory focuses of the city. The simplicity of this intervention demonstrates the importance of holding back and making little noise when the context already expresses its memories with force.”

Related: Architects convert old Dutch church into a gorgeous library

bright red shipping container surrounded by dining tables and chairs

aerial view of outdoor dining area with palm trees, black tables and chairs, twinkle lights and a red shipping container

Outside the church, the garden has been redeveloped into a “gastronomic market.” Shipping containers were repurposed into small-scale restaurants offering different types of cuisines, from fried Andalusian to Japanese sushi, all coordinated by Michelin-star chef Miguel Ángel Mayor. The casual setting, illuminated by fairy lights, features shared and varied seating options built mainly of tubular metal and phenolic surface boards dyed black. The addition of palms and other trees give the outdoor space an oasis-like feel.

+ Francesc Rifé Studio

Photography by David Zarzoso via Francesc Rifé Studio

building with streetlamp and graffiti