In the heart of London, the Phoenix Garden — an acclaimed refuge for urban wildlife and greenery — has gained an award-winning beacon for sustainable design. Local architecture practice OFFICE SIAN Architecture + Design designed the Phoenix Garden Community Center to improve accessibility to the park, which is open to the public and commonly used by visitors for a variety of events ranging from student field trips to weddings. In addition to a thriving green roof and a highly contextual design, the new building also features durable, super-insulating materials and air-source heat pumps.

brick building in London center

Located in London’s Soho area a few meters from Covent Garden and Leicester Square, the 120-square-meter Phoenix Garden Community Center and the adjoining garden were conceived as a green retreat from the stresses of London’s West End. Although the park is just a third of an acre in size, the community garden has become very popular for both residents and urban wildlife alike. In deference to the landscape, the community center was constructed with natural materials, from the timber doors and walls of brick that match the existing low garden walls to the large white limestone lettering that announces the building’s presence and matches the style of the nearby St. Giles Church.

Related: IKEA teams up with London artists to upcycle old furniture into funky abodes for birds, bees and bats

thriving garden in a city
interior with brick walls and wood ceilings

Because the two-story building would be the first purpose-built, new-build community center in central London for generations, the client, the Phoenix Garden Trust, thought it especially important that the building promote the garden’s values of sustainability. To that end, the architects created a “super-insulating” envelope made from durable materials and topped the structure with a green roof that increases the landscaped area of the garden by 90 square meters. In addition to air-source heat pumps, the building reuses collected rainwater for irrigation.

large brick room with glass doors open to outdoor gardens
gardens next to a brick and wood building

“The design was developed from an early concept of ‘garden walls’ as a metaphor for ideas of enclosure, secrecy and boundaries,” the architects explained. Glazed timber-framed doors fold open to merge the indoor spaces with the outdoor garden. Brick was also used to line the interior floors to blur the boundary between indoors and out.

+ OFFICE SIAN Architecture + Design

Photography by Richard Chivers via OFFICE SIAN Architecture + Design