Earlier this year, Norwegian architects Green Advisers AS completed the Øyna hotel — Norway’s “first cultural landscape hotel” with stunning views of the Trondheim fjord. To give deference to the breathtaking landscape, the architects inserted the hotel’s 18 rooms partly into an existing slope and then covered them with green roofs for a seamless connection with the verdant surroundings. The hotel suites follow a radial layout to allow for panoramic views from every room.

Continue reading below
Our Featured Videos
timber buildings with large windows on a hill

Located in Øynaparken near Straumen in central Norway, the Øyna cultural landscape hotel is set above the old Sakshaug Church on a natural hill that affords panoramic views over the Trondheim Fjord, the Fosen Alps and “The Golden Road.” Owned and operated by the Sakshaug family, the Øynaparken facility originally served as a restaurant and events venue; however, increasing demand for overnight accommodation prompted expansion into a hotel. The new hotel includes 16 double rooms and two suites that are primarily crafted from timber in a nod to the landscape and the regional raw materials used in the restaurant at the top of the hill.

Related: Snøhetta completes stunning Norwegian cabins for glacier hikers

view from hotel rooms toward forest and water
large bed facing wall of glass

To preserve panoramic landscape views from the restaurant, reception and conference area at the top of the site, the hotel rooms were placed on a lower level of the slope and are accessed via an elevator and underground corridor that conforms to the shape of the hill. The hotel rooms are topped with green roofs that join seamlessly with the existing lawn in front of the restaurant and conference center.

cozy hotel room with wood-paneled walls and ceiling
modern bathroom with gray tiling

Dark exterior wood cladding also helps blend the new hotel rooms into the landscape. Inside, dark and light timber paneling wraps the contemporary interiors for a cozy and welcoming feel. The architects noted, “Although the extension of the facility was carefully adapted to the topography, it creates new landscape accents through its formal language and fits in well with the owner’s overall concept.”

+ Green Advisers AS

Images via Interiørfoto AS by Håvard Nyeggen Løberg and Green Advisers AS

fjord vistas in Norway