When long-time Queen Anne residents Tracy and Greg Adams found the perfect hillside location for their new modern home, they tapped local design firms Lane Williams Architecture and Swivel Interiors to craft the Prospect House, an abode that maximizes indoor/outdoor living. Anchored into a steep slope, the house frames breathtaking views of downtown Seattle and the Puget Sound. In response to the city’s rainy season, the architects also topped the 4,000-square-foot dwelling with a green roof and added a bio-retention planter as part of a stormwater management plan. 

Continue reading below
Our Featured Videos
A rectangular home with a garage to the left and a walkway toward the front door at the center of the image. To the right are green plants.

Selected after an exhaustive multi-year search, the 6,113-square-foot Queen Anne property that Tracy and Greg purchased came with stellar views of the Seattle skyline — including a straight-line view of the iconic Space Needle — as well as a challengingly steep slope. The designers let the view take center stage in the design and provide the primary inspiration for the architecture, interior design and furnishings, which combine natural materials such as multi-level honed marble and rift white oak with high-end modern European pieces. 

A wood counter with a hanging lamp overhead. In the background, floor-to-ceiling walls showing views of the city.

To maximize views of the outdoors as well as indoor/outdoor features throughout, the Prospect House was developed with a “reverse floor plan” in which the open-plan communal areas are located on the uppermost floor and the private areas are tucked down below. On the main floor, large expanses of glazing and an angled ash ceiling emphasize skyline views. An open-air terrace with a fireplace extends the living space to the outdoors on the west side. 

A dining area surrounded by floor-to-ceiling windows, showing a cityscape of Seattle.

Related: Living Building Challenge-targeted Watershed improves Seattle’s water quality

“From street view the house reads like a large white modern box that clings onto the hillside, a nod to the complexity of the demanding build,” explained the designers in a project statement. “Internally it is an engaging and layered experience of integrated materials, design lines, furnishings and art. Confident details (slat wood ceilings, a large marble and wood box island, dark floors, bright art), compliment the home’s panoramic views, especially in the evenings.”

+ Lane Williams Architecture

Photography by Will Austin