Doherty Design Studio has revamped a 1910 church in Hawthorn, Australia into a lovely light-filled house for a family of five. While the renovation isn’t the church’s first residential adaptation, the recent restoration has combined contemporary design with features representative of the building’s past, like the stunning stained-glass windows installed throughout.

A modern office space with white paneling and a stained glass window.

custom chandelier Hawthorn House by Doherty Design Studio

Before Doherty Design Studio got their hands on the project, the 1910 Hawthorn church had already been extended with an apartment as part of a larger residential complex developed over two decades ago. Still, some elements of the house of worship’s past were retained, such as the ivy-covered brick facade, arched doorways and windows, and original timber beams.

kitchen Hawthorn House by Doherty Design Studio

double-height space Hawthorn House by Doherty Design Studio

Related: Architects convert old Dutch church into a gorgeous library

As expected, natural light floods the bright and airy interior, which features crisp white walls offset by a variety of floor textures, from cool terrazzo in the bathroom to the wood parquet flooring in the office and kitchen. Stained glass adds color into the space as well as a nod to the building’s heritage. A custom-made, aged-bronze chandelier, designed by Christopher Boots, hangs opposite three stained-glass windows and provides a striking contemporary focal point.

+ Doherty Design Studio

Via Yellow Trace

Images via Doherty Design Studio, by Derek Swalwell