Begum Aydinoglu of Pada Labs, Mariana Custodio Dos Santos and Juan Carlos Naranjo have been recognized among the 30 finalist teams for their Hyperloop Desert Campus design, a competition entry for a futuristic Hyperloop test center in last summer’s Young Architects Competitions (YAC). The competition brief challenged designers to create an eye-catching building in the Mojave Desert in Nevada that would not only help advance one of the most futuristic means of transit but also serve as a “sanctuary of science.” In response, the trio of designers created a visually striking proposal that focuses on resilience in terms of environmental sustainability, future-proofing and knowledge sharing. 

Continue reading below
Our Featured Videos
Ocean Temperatures Rise to Highest Ever
A bird's-eye view of a silver structure in a loop formation.

In their Hyperloop Desert Campus proposal, the trio reimagined a seemingly inhospitable stretch of the Mojave Desert — North America’s driest desert that stretches across four states — into an oasis. Their curvaceous Hyperloop test center design is centered on four courtyards with water elements that support the growth of tall palm trees and other greenery. 

A lit up archway looking out on a desert oasis with palm trees and water.

“The symbiosis between the rough landscape and the iconic technology, helps The Hyperloop Desert Campus find its form,” the design team explained. “The building was designed to seamlessly rise from the desert ground of Nevada…the building’s design spirals up – inspired by the speed of traveling – large corridors loop around these Oasis, crossing and interchanging levels, resembling complex interchange high-ways in form and function.”

Related: First passengers make history on BIG-designed Hyperloop Pegasus pod

The inside of a futuristic blue, white and silver building where people linger around a desk.

At the heart of the design is the concept of resilience. The looping building proposal is flanked by solar panel farms that generate renewable energy while the courtyards are engineered for rainwater collection and graywater recycling. The landscaped courtyards would also help promote airflow for natural cooling. Resiliency is further explored through inclusive knowledge sharing with educational tours, multiple technical cores that establish a fail-safe emergency system, and built-in expandability with adaptable interiors to allow for flexible future growth. 

+ PadaLabs

Images via PadaLabs