Just north of Chilean Patagonia, a beautiful, low-impact lake house blends into its incredible forest landscape, virtually invisible to the naked eye. Designed by architect Juan Pablo Labbé, Casa LM’s use of reclaimed wood and glass creates a strong relationship between the family home and its idyllic surroundings.


wooden home surrounded by trees
Located on the shore of Lake Llanquihue, just a few kilometers to the east of Puerto Varas, the CL Home is located on the edge of a dense forest. The building lot has a slight slope that ends at the lake’s shoreline, creating the ideal space for a family lake home.

flat roof of wooden home surrounded by trees
various trees growing out of a wooden deck

Related: Beautiful cabin pops up in ten days with minimal landscape disturbance

The concept for the design was born out of two main pillars. First, the home had to fit into an existing clearing to minimize impact on the environment. Secondly, the design had to incorporate distinct features in accordance with the seasons so that the home could be used year-round.

a large wooden deck
an interior space with dining table and glass windows

The resulting space, which is over 2,000 square feet, is made out of local materials, with reclaimed wood as the main element. The design of the home incorporates just one single volume topped with a slightly slanted roof, whose shape virtually camouflages the home into the terrain. The area is known for its heavy rains, so the slanted roof helps direct rainwater to the back of the home.

a rustic interior space with many windows
a rustic interior space with many windows

Designed to accommodate six people during the summer months, the home allows the owners and their family to take full advantage of the large open-air terrace that overlooks the lake. As part of the design process, the team decided to leave space for the existing trees to grow up through the deck, further connecting the home to its surroundings.

a bed in front of a wooden wall
a wooden deck leading into an interior space with a table

In the winter months, the home is used by just two people, who spend most of the time inside, enjoying the home’s warm, cabin-like atmosphere. The interior space remains closely connected to the outdoors thanks to the interior finishings, made with wood reclaimed from an old house. At the heart of the living space is a beautiful fireplace that helps keep the space warm and cozy during the winter months.

Stairs leading up to a large wooden deck
a side view of a home with two roof levels

The floor-to-ceiling glass panels, which look out over the lake, create harmony with the exterior as well. The large windows flood the home with natural light and offer spectacular views year-round.

+ Juan Pablo Labbé

Via Archdaily

Photography by Francisco Gallardo

exterior layout of home
floor plan of home