David Baker Architects has completed 222 Taylor, an affordable housing complex in San Francisco’s Tenderloin neighborhood. Designed with more than 100 affordable housing units for low-income households and families and individuals who formerly experienced homelessness, the development is a champion of humanitarian architecture. The project also embodies sustainable principles, including high-density living and energy-efficient design. The nine-story mid-rise building is on track to achieve LEED for Homes Mid-Rise and EnergyStar Multifamily High-Rise certifications. 

Continue reading below
Our Featured Videos
mid-rise brick building with several windows

Located in the heart of San Francisco, 222 Taylor replaces a surface parking lot with a mixed-use building comprising ground-level retail as well as studio, one-bedroom, two-bedroom and three-bedroom units on the upper floors. Of the building’s 113 affordable homes, approximately one-fourth of them are permanently reserved for families who previously experienced homelessness. Because the building sits just two blocks from the BART & Muni Station and the Market Street corridor, no parking is provided; instead, the development offers 114 secure bicycle parking spaces.

Related: The Union Flats is a LEED Platinum-certified housing community

people walking through a lobby with dark brick walls and watercolor accents
family relaxing on couches and at dining table in an apartment

David Baker Architects designed 222 Taylor to respond to its site context in both appearance — the variegated brick facade references the local masonry — and orientation, which is informed by solar studies to maximize access to natural light. Ample glazing along the ground level also activates the street edge to build a connection with the neighborhood.

studio apartment with small kitchen and large bed and plenty of windows
aerial view of courtyard filled with plants and seating areas

The project cultivates a sense of community with the design of a flexible central courtyard, complete with ample seating and play zones. The courtyard serves as a hub to the bike parking room, laundry, community room and shared kitchen. Walls in the airy entry lobby are decorated with super-graphics made from enlarged watercolors by a local artist. The building will eventually be topped with a roof farm for additional outdoor community space.

+ David Baker Architects

Photography by Bruce Damonte via David Baker Architects