Seattle-based firm Heliotrope Architects has just completed work on a gorgeous summer home located on Orcas Island, off the coast of Washington state. Not only does the North Beach house boast a stunning aesthetic, but it is low-impact and uses several sustainable features, such as solar power and a green roof, to enable the home to be almost completely self-sustaining.

Continue reading below
Our Featured Videos

a one-story home almost hidden by greenery

The stunning, 2,400-square-foot North Beach home is located on the island’s stunning waterfront, tucked between a natural forest of fir trees on one side and an open meadow on the other. Framed in wide steel columns, the single-story house sits quietly in the landscape, clad in walls of glass that open the residence up to amazing views.

Related: Green-roofed beachfront home fully embraces its coastal surroundings

a large living space with two sofas and built-in book shelves

a large living space with two sofas

The house features a contemporary but cozy interior design. White walls and wooden flooring run throughout the dwelling. Walls comprised of sliding glass doors bring in natural light while also enabling the homeowners to truly feel connected with the outdoors. Several outdoor spaces, such as an open-air deck with a large dining table, further embed the home into its surroundings and promote indoor-outdoor living.

a queen-sized bed with white linens

a small deck on the exterior of a home

Intended to be a summer home used from May through October, the design uses several sustainable features to make it self-sustaining for those months. A solar array was installed above the adjacent vegetable garden shed in order to provide energy to the home, while solar collectors on the roof are used to heat hot water and provide hydronic heating. Additionally, a lush green roof was installed with a rain harvesting system that collects rainwater to be used for irrigation. According to the architects, these systems have been designed to “zero-out” electricity use over the course of a full year.

+ Heliotrope Architects

Photography via Sean Airhart via Heliotrope Architects

a large dining table on an open-air deck