Aspen’s historic West End neighborhood is best known for its ornate Victorian houses, but one residence in particular is turning heads for its modern, award-winning design and LEED Gold certification. Local firm Rowland + Broughton Architecture & Interior Design designed the ground-up home — dubbed “Game On” — that splits a historic landmark lot with a neighboring late-19th-century home. The new residence incorporates environmentally friendly and energy-efficient features throughout, from its solar roof tiles on the garage to its sustainably harvested materials palette.

exterior of house

Constructed with a traditional gabled form and front porch that mirrors the surrounding architecture, Game On stands out from its neighbors with its clean lines and white-painted exterior. The 4,291-square-foot abode’s contextual design earned approval from Aspen’s Historic Preservation Commission. The minimal design approach carries over to the restrained landscaping as well.

entrance

living room and kitchen

“Inspired by the residential vernacular of Aspen’s historic West End neighborhood, this home brings a sense of clarity and elegance to a traditionally ornate Victorian form,” the architecture firm said. “With the clients’ personal and professional lifestyle in mind, the design is intended to accommodate a large number of guests for entertaining yet provides a sense of intimacy for private relaxation. The open plan connects the indoor and outdoor spaces with seamless lift and slide pocket doors. Interiors feature custom built-in and floating furnishings and custom fixtures.”

living room connects outside

master bedroom

Related: Solar-powered mountain home is a sustainable prototype for Aspen development

In additional to solar roof tiles, Game On minimizes its energy footprint with a highly efficient mechanical system, radiant in-slab heating and heat loss control. The sustainable water strategy includes high-efficiency fixtures and an irrigation system as well as a bocce ball court in the backyard that collects and filters all stormwater runoff. The interior is dressed in natural and recycled materials with no VOC paints for a healthy indoor environment.

+ Rowland + Broughton Architecture & Interior Design

Images via Brent Moss Photography

new gabled white home next to a white Victorian home