Wien-based architecture practice Architects Collective used innovative timber construction for the contemporary Nett Winery in the Pfalz wine region of Neustadt an der Weinstraße, Germany. Unlike traditional wine cellars that typically feature massive walls or industrial steel, this new winery features comparatively lightweight construction using ecological materials, including a wooden outer shell and an inner structure of pumice-concrete. Inspired by Japanese architecture and Viennese modernism, the contemporary winery features an origami-like facade and a minimalist aesthetic with natural materials throughout.

dark timber building with facade lighting and a farm in the foreground

Covering a massive area of nearly 4,500 square meters, the Nett Winery manages the impressive feat of appearing to sit lightly on the land. The building consists of two long rectangular halls connected with a covered passage and includes not only the entire production facilities for winemaking but also the sales area, tasting room, storage, office and living spaces for the family of winemakers as well.

dark timber building on a farm

wood-lined room with shelves of wine bottles

The hall on the west side houses the retail and showroom as well as the wine barrels, steel tanks, refrigeration and the living spaces. The storage facilities, garage and trash area are located on the east side. The roofed passageway that connects the two halls is used as a multipurpose space for seasonal work such as pressing, fermentation, pre-treatment or mobile bottling. Large windows offer panoramic views of the surrounding vineyards, including the famous ‘Mandelberg.’

Related: An award-winning winery in British Columbia elegantly steps down a hillside

wood-lined meeting room with long wood table

wood-lined room with long wooden table and glass walls

“With the three distinctive sheds on the roof that let light and air radiate into the interior, the shape of the building unexpectedly resembles a Japanese tea pavilion inspired by the hits of Viennese modernism,” the architects said. “This impression is reinforced by the very special treatment that the large wooden outer walls have undergone, known as Shou-Sugi-Ban, a thousand-year-old Japanese wood finishing technique in which the surface is protected by charring. The wooden surface of the 5-meter-long building was further developed through a brushing and oiling technique, making it extremely durable and giving it an imposing aesthetic.”

+ Architects Collective

Via ArchDaily

Images by Rui Camilo via Architects Collective

farm in foreground and timber building in background