Just outside Kaohsiung’s city center, Taiwanese architecture firm Chain10 Architecture & Interior Design Institute has completed Comfort in Context, a contemporary new home nestled in a lush hillside. Crafted as a respite in nature, the building is set far back from the road and is wrapped in floor-to-ceiling glazing to take in mountain views. Nature also informed the design and orientation of the home, which relies on cross breezes and strategically located roof eaves to stay naturally cool while minimizing the use of electricity.

white and black home surrounded by trees and mountains

Though strikingly contemporary in appearance, the design of Comfort in Context relies on age-old passive design principles for providing a comfortable living environment year-round. Oriented east to west, the home features a facade that mitigates unwanted solar gain at all times of the day while taking advantage of southwesterly winds to combat Taiwan’s hot and humid summers. In winter, the neighboring hills protect the building from cold winds.

Related: Modular materials make up an eco-friendly restaurant in Taiwan

tan leather sofa in a gray living room
leather sectional in a room with concrete walls

“Nature doesn’t have to be the second thought for an architect in 2020, it must always be his or her first,” the firm explained. “The earth isn’t getting any better and everyone needs to do everything they can to reduce the emissions of their projects.”

gray bed facing wood paneled wall
cantilevered black and white home at dusk

To further reduce the carbon footprint of the home, the architects planted a number of Taiwanese beech trees around the property. Environmentally friendly recycled materials were also used for the building structure, facade, finishes and interior. By building with the existing landscape to minimize site impact, the architects were able to reduce construction costs. As a result, more resources were diverted to the clients’ most important space in the house: the open-plan living room, dining area and kitchen that occupy a large part of the ground floor. The upper floor contains a spacious master bedroom, secondary bedroom, two atriums and five balconies.

+ Chain10 Architecture & Interior Design Institute

Photography by Moooten Studio / Qimin Wu via Chain10 Architecture & Interior Design Institute

person standing on roof of black and white home during sunset