When the owner of a beautiful natural site in Falmouth, Maine tapped Portland-based architectural studio Kaplan Thompson Architects to design his house, it was clear from the beginning that the forested surroundings would play a major role in the design. Not only did the architects use a predominately timber palette to bring the woods indoors, but the two-story home was also engineered to produce all of its own energy to reduce impact on the environment. Dubbed the Blackwood House, the net-zero dwelling is fitted with a variety of renewable energy systems and low-maintenance materials for long-term sustainability.

Topped with a slanted roof, the Blackwood House takes on a shed-like appearance with a utilitarian vibe that’s strengthened by the exterior surface materials. Combined in what the architects call a “complex textile pattern”, the low-maintenance and cost-effective facade includes weathering steel, fiber cement board (Viroc), and black-stained cedar (Maibec), all of which will develop a natural patina over time. An open timber-framed carport completes the utilitarian look while keeping the design within budget.

kitchen with light brown wood floors matching with cabinets with large windows letting sunlight into the home

“Unlike contemporary modern spaces that are cold and sterile, this house is modern and sleek yet roughhewn,” the architects say of the two-story house. “With fine woodworking alongside the clean lines of the interior structure, raw and cooked come together in harmony. Taking into consideration the beauty of the surrounding natural forest, this design places focus on exposed materials in their most basic form. Timber beams throughout the living areas bring the woods inside and provide structure to the rooms. Hidden storage and flowing spaces combine with large, strategically placed windows to allow the forest and natural light to take center stage.”

Related: Kaplan Thompson Architects Unveil Super-Efficient Harborview Townhomes in Portland, Maine

bathroom with two sinks and timber cabinets and staircase with timber stairs

white walls in the bedroom with timber window trimmings illuminate the bedroom

Completed in 2017, the Blackwood House spans an area of 2,775 square feet yet feels even larger thanks to full-height glazing that frames views of the outdoors, while a treehouse-like feel is achieved in the second floor balcony. Careful construction and triple-glazed windows ensure that the light-filled, open-plan interior maintains comfortable indoor temperatures year-round. Photovoltaic panels mounted on the roof of the carport power the energy-efficient home.

+ Kaplan Thompson Architects

Images by Irvin Serrano via Kaplan Thompson Architects

living room with plenty of large windows and wood floors and beams and neutral colored furniture