This solitary cabin in Lincoln, New Hampshire, was built to fit the rock on which it sits, rather than the other way around. I-Kanda Architects designed the building as an angular timber structure precariously perched on a granite outcropping in the White Mountain. Using just nine foundation points and prefabricated framing, the architects specifically designed the 900-square-foot cabin to have a gentle environmental impact.

Cabin on a rock, timber structure, cabin, I-Kanda Architects, timber, green architecture, footprint, getaway

Providing stunning views of the valley and several prominent peaks of the mountain range, the home was designed to minimize the amount of trees that needed to be cleared. Initially conceived as a weekend getaway for two people, the structure evolved to meet the spatial and functional demands of a family of four.

Related: Dreamy cabin is a luxurious escape in the New Zealand bush

Cabin on a rock, timber structure, cabin, I-Kanda Architects, timber, green architecture, footprint, getaway

The growing needs of the family combined with the site’s unique spatial restraints required the architects to maximize the footprint of the building without imposing on the landscape—and the result

+ I-Kanda Architects

Via Architizer

Photos by Matt Delphenich

Cabin on a rock, timber structure, cabin, I-Kanda Architects, timber, green architecture, footprint, getaway

Cabin on a rock, timber structure, cabin, I-Kanda Architects, timber, green architecture, footprint, getaway

Cabin on a rock, timber structure, cabin, I-Kanda Architects, timber, green architecture, footprint, getaway

Cabin on a rock, timber structure, cabin, I-Kanda Architects, timber, green architecture, footprint, getaway