California-based architecture and design firm Ro Rockett Design recently added a pool house to a Sonoma County retreat that’s become so alluring, the clients decided to turn it into their full-time residence. Located in the northern California town of Geyserville, the property boasts stunning views of rolling vineyards and the rugged coastal landscape. The Dry Creek Pool House is carefully situated to take advantage of these impressive vistas and features a natural materials palette and minimalist design to blend in with the surrounding environment.

pool house surrounded by greenery

pool house surrounded by greenery

Built as part of a narrow holiday home, the Dry Creek Pool House is the latest addition to the property’s growing amenities, which include the saltwater pool, outdoor living area, gardens, bocce court and guest arrival with overflow parking. To obscure views of the adjacent busy roadway, the architects sited the pool high on the property so that the raised pool edge would obstruct views of the road from the pool house, which boasts panoramic views of the landscape.

wood material used for the project

pool house surrounded by greenery

“Nestled into the hill with it’s back to the trees, the new, earthen ground plane acts as a primitive plinth that supports a rustic enclosure,” the architects said in their project statement. “The prime program of the pool house is wrapped in grape stakes gathered from the property and re-sawn to operate as a shroud to the private innards of the building. This cladding provides solid walls where necessary and opens to the view where desirable.”

pool house surrounded by greenery

interior view of pool house and pool

Related: A lush green roof of native plants breathes life into this Texan cabana

The modern and minimal design of the Dry Creek Pool House combined with a natural materials palette grounds the building into the landscape. The vine stakes that partly clad the building, for instance, were reclaimed from the fencing that had surrounded the site. The structure is also built of plaster and topped with a floating cedar roof. A stone terrace connects the saltwater pool with the pool house. The pool house celebrates indoor/ outdoor living and consists of an outdoor living space with a dining area and bar. Another sitting area can be found inside in addition to a mini-bar and bathroom.

+ Ro Rockett Design

Images by Adam Rouse

outdoor view of the poolhouse terrace by the pool