In the village of Solid in North Goa, international architecture practice SAV Architecture + Design has completed the Earth House, a luxury home of 700 square meters that makes the most of its lush, tropical surroundings. Set next to a canal lined with coconut trees, the expansive home has allowed the outdoors to shape its design, from the massing that’s built to preserve existing mature trees to the natural materials palette. Internal courtyards, louvered semi-open spaces and an open-plan layout help achieve an indoor/outdoor living experience that makes the tropical landscape the focus.

Continue reading below
Our Featured Videos
light gray home with large windows near long swimming pool

The Earth House’s site-specific massing comprises a series of long bays that open up to views of the canal that wraps around the north side of the site. Folding glass doors and large, glazed openings connect the indoors to the outdoor living areas, where sheltered patios with cane furnishings and a long pool extend the footprint of the home toward the canal. Upstairs, private terraces extend the bedrooms to the outdoors to continue the home’s constant connection with nature.

Related: Luxury home in Kerala produces all of its own energy

kitchen with patterned floors, white island and wood cabinets
mint-colored bed in white room with blue chairs near walls of glass

Inside, the home is centered on a white Fibonacci-style spiral staircase that serves as a sculptural focal point and connects to a spacious, double-height living room that overlooks the pool and canal. Teak wood is used throughout — from the custom-crafted entrance door to the wooden artwork wall in the living room — and imbues the home with a sense of warmth in contrast to the cool Goan-Portuguese concrete floors.

four-poster bed in large white room with one wall of glass
long swimming pool near coconut trees

“With large overhangs and exposed concrete roofs, the house is designed to brace the Goan tropical rains,” the architects said. “The inner courtyards around tall existing trees as the several louvred spaces keep the house passively cool and well-ventilated in the tropical hot climate. Most of the glazing is double-glazed and is oriented towards the north to allow minimal heat and direct sunlight into the house. The lines and forms of the Earth House are designed to connect constantly with its outdoors, bringing nature and all its coconut palm filled views in a modern, crafted and fluid manner.”

+ SAV Architecture + Design

Photography by Fabien Charuau via SAV Architecture + Design