When Oslo-based design studio MORFEUS arkitekter first laid eyes on Bukkekjerka, a rock formation framed by the rugged mountains on the east and the open sea to the west, its natural beauty stunned them. So, when they were tasked with designing an open-air pavilion on the site along the Norwegian Scenic Route Andøya, they understandably wanted to take a sensitive approach so as not to detract from the landscape. The resulting design is a contemporary structure built from folded concrete to mimic the surrounding jagged mountain peaks.


bench facing the sea

service facility to the north

Spanning an area of 2,800 square feet, the Bukkekjerka rest station comprises a series of structures spread out across the landscape. The parking and service facilities are placed in the north, while a freestanding bench in the mountains is oriented for views of the midnight sun. Picnic areas and a footbridge trace a path toward the lighthouses to the east. Consecrated land and unique geological formations can be found in the south, which MORFEUS arkitekter has designed for use as an annual open-air church for weddings and other gatherings.

consecrated area

Service facility

“Our hope is that these elements are unveiled and experienced gradually, encouraging further exploration and experience of the inherent qualities of the place,” explains Caroline Støvring and Cecilie Wille of MORFEUS arkitekter. “The built elements are adapted to the existing terrain, not the other way around. We have wanted to proceed carefully, but also with a boldness that echoes the surrounding landscape. We have desired the project to appear more like landscape and sculptural elements, less like a building.”

parking area

service facility exterior

Related: Off-grid Fossil Discovery Exhibit camouflages into the Texan desert

The majority of the structures are open-air; however, even the service building with toilets manages to embrace the landscape with one-way mirrored glass cladding. The glass allows visitors inside the building to enjoy views over the sea and the mountain peaks in the north, while the mirrored side helps blend the building into the landscape. The building is also constructed from polished, acid-resistant steel with a mirror-like shine.

+ MORFEUS arkitekter

Images ©MORFEUS Støvring Wille