Great architectural design melds the needs of the inhabitants with the surrounding landscape. In the case of Casa da Preguiça (Sloth’s House), that means providing an escape for a large family while presenting the best opportunities to immerse the residents in nature and view the prevalent sloths in the area.

Continue reading below
Our Featured Videos
three-story glass home in a forest

Casa da Preguiça, located in the lush Atlantic Forest in Iporanga, São Paulo in Brazil, is designed by Nautilo Arquitetura & Gerenciamento. The building is camouflaged on just over 0.3 acres.

Related: Luxurious eco-resort overlooks Sri Lankan’s most famous wildlife park

gray chairs in room with glass walls
wood dining table with white chairs near black, white and yellow kitchen

In order to maintain minimal site impact on the steep lot and accommodate the space needed by the client, the team built the house up in three levels. From the street, a bridge connects to the garage. The main spaces of the home are contained in two rectangular-shaped volumes that overlap. The first and second floors are in one volume, while the swimming pool and third floor fill the other.

white bed facing walls of glass
white bathroom with light wood accents

Most of the bedroom suites are located on the first floor. On the second floor, the design includes the living area and two additional bedrooms. The main gathering space is surrounded by vertical circulation, enrobed in natural light and laid out for cross ventilation, all of which facilitate a tight, energy-efficient design. The third floor includes three bedrooms, a game room and a sauna, leaving no question about available amenities. The entire space offers views of the surrounding landscape and the best opportunity to see the home’s namesake mammal.

bedroom with glass wall open to a narrow balcony
aerial view of swimming pool

The interior design promotes an industrial vibe with exposed electrical piping, concrete block walls and a polished concrete floor. Stairways are open, framed in steel and glass. In contrast to the gray materials, the space is accented with a blast of yellow in tilework, beams and soffits. The choice of natural materials, mostly wood, for the furniture and finishings further marries the comfortable indoor space with the natural surroundings.

+ Nautilo Arquitetura & Gerenciamento

Photography by Alessandro Guimarães via Nautilo Arquitetura

aerial view of small three-story home in a forest