Mumbai-based architecture firm Architecture BRIO has transformed a decrepit coastal property into a solar-powered luxury home with a strong connection to the outdoors. Because the property was originally cut off from views of and access to the coastline by a tall boundary wall, the architects raised the site by 5 feet with demolition material from the original structure as infill, thus minimizing landfill-bound waste. Palms, pines and other thick vegetation surround the new contemporary building that the architects have aptly named the House in a Beach Garden.

Continue reading below
Our Featured Videos
aerial view of elevated black home surrounded by lush palm trees

Located in the coastal town of Alibaug, just south of Mumbai, the House in a Beach Garden was built above the existing foundation of the former structure, which was completely demolished. The new 320-square-meter, four-bedroom house comprises two floors and is oriented toward the west to face views of the sea. The ground floor, which is flanked by outdoor verandas on the east and west, houses the living room, dining room and kitchen. The staircase is located in a double-height skylit space at the heart of the home and leads up to the four bedrooms, one of which can be converted into a den.

Related: A Mumbai industrial complex becomes a modern, mixed-use campus

black home with slatted screens over the top-floor windows
black staircase under a skylight

An indoor/outdoor connection is emphasized throughout the house. In addition to the outdoor living areas that open up via glazed doors on the ground floor, glass sliding doors were installed in all bedrooms to open the interiors up to expansive views, from the sea and the beach on the west side to a palm orchard on the east. Aluminum sliding screens create a second skin around the upper floor to provide privacy and protection from the sun.

three hanging lights against a gray wall
aerial view of coastal home with solar panels on roof

Next to the front garden, the architects have also placed a 20-meter-long swimming pool that points in the direction of the sea and is flanked by a row of palms. A solar photovoltaic array tops the home.

+ Architecture BRIO

Photography by Edmund Sumner via Architecture BRIO