After a devastating blaze consumed the Cathedral of Notre Dame’s wooden roof and iconic central spire, architects around the world have been putting forth their visionary ideas for rebuilding the Parisian landmark. One such architectural firm is Paris-based Studio NAB, which has made headlines with its proposal to modernize the 13th-century cathedral with a massive educational greenhouse and apiary. Dubbed “In Green For All of Us,” the design builds on the French Prime Minister Edouard Philippe’s hopes that the cathedral rehabilitation be “adapted to issues of our time.”

fire on roof of Notre Dame cathedral

Rather than simply restore the Cathedral of Notre Dame back to its former state, Studio NAB has suggested recreating the original silhouette with new materials. Instead of timber-frame construction, the new roof and spire would be constructed from gold-painted steel with large glass panels. The rooftop greenhouse would be used to provide professional training for the poor and education for the general public on topics of urban agriculture, horticulture and permaculture.

rendering of plants inside a greenhouse

“On this fire and in the period of crisis that the country and the world are currently going through, we are lucky to build a place of reference where conservation, enrichment of an exceptional heritage and taking into account societal challenges in ecology and equal opportunities,” the architects explained. “Protecting the living, reintroducing biodiversity, educating consciences and being social, are all symbols, faithful to the values of France and those of the church, that we could defend and promote for this project.”

Related: SUPERFARM design envisions an urban vertical farm that is energy self-sufficient

rendering of apiary in shape of a spire

Inspired by the nearly 200,000 honeybees that survived the fire on Notre Dame’s lower roof, Studio NAB wants to transform the central spire into a glass-walled apiary with a larger number of hives capable of producing honey for sale. In homage to the roof’s original framework — nicknamed “the forest” after its many ancient timbers — the architects will also reuse salvaged wood as planters and other structures within the greenhouse.

+ Studio NAB

Renderings via Studio NAB; photos via Wikimedia (12)