In Black Butte Ranch, Oregon, The Bailey Residence is a nostalgic, sustainable renovation. Last updated in the 1970s, the 1,800-square-foot residential property has been reimagined by Oregon-based design firm Hacker.

Continue reading below
Our Featured Videos
The exterior of a home with a roof that slopes down to the right.

Now, The Bailey Residence is a renovated version of one of the original Country House Condos at Central Oregon’s Black Butte Ranch. The space was updated with a nod to the original design concept that includes a comforting mix of textures and colors.

Related: 1903 New York house gets an eco-friendly makeover

A kitchen with wood ceilings, floors and table.

Retro style still rules the home, from the soapstone fireplace to bath tiles, but the colors have been updated to a more natural palette to reflect the lovely setting around the home. Designers discovered and exposed wood structural elements and highlighted them through the renovation, removing layers of decor that had covered them up. Goodbye carpet and drywall! The original interior features blue and buggy pine, which has been matched with all new wood elements added to the structure.

A living room area with wood features.

“The exposed wood creates a rich natural pattern that is reminiscent of a cozy ranch cabin,” Hacker said in a design statement, “and provides an elegant, understated backdrop throughout the entire home.” The designers stayed true to the home’s original spirit while updating it with sustainable elements and materials.

A living room with built-in seating surrounded by windows.

The homeowners requested a renovation that prioritized flexibility and simplicity. The layout of The Bailey Residence is now simplified with more open spaces and more natural light. Further, prioritizing wood materials and original structures helps the renovation maintain a relatively small footprint.

A window seat in a bedroom.

“Early in the design, the team discovered in the original drawings that a large window in the main living room space had been left out in the original construction,” Hacker stated, “and they were able to incorporate this element back in through the renovation.” New built-in shelving and cabinetry feature heavily in almost every room, which reduces the need for furniture and allows for more efficient use of the space.

+ Hacker

Images via Jeremy Bittermann