When Danish architectural firm Christensen & Co. Architects was asked to design the new headquarters for the Helsingør Power Plant, they felt it would be fitting if the project serve as an extension of the client’s commitment to sustainable supply technologies. Clad in Corten steel as a nod to the surrounding industrial architecture, the sustainably powered Forsyning Helsingør Operations Center has been dubbed The Cube after its geometric shape. For a reduced energy footprint, the office complex draws excess heat from a nearby wood-chipping plant, while rainwater is collected from the roof and reused in the building.

Spanning an area of 6,000 square meters, the Forsyning Helsingør Operations Center includes the five-story Cube as well as an Operating Facilities complex that contains storage space, garages, and all the operations equipment. The ground-floor of the public-facing Cube is organized around a central light-filled atrium that connects to administrative rooms, a customer service center, as well as an exhibition area. Large skylights and full-height windows also let in ample amounts of natural light and are shielded with Corten steel solar fins.

“The design for Helsingør Power Plant´s new HQ supports the narrative about the municipality’s sustainable supply technologies – from wastewater treatment to energy and waste handling,” explains Christensen & Co. Architects in their project statement. “The project comprises the Cube and Operating Facilities, two buildings that will stand adjacent to the power plant with its distinctive architecture. The facility forms a protective shield around the central working area while screening the surroundings from noise.”

Related: Danish city becomes world’s first to power water treatment plant with sewage

Information about the sustainable technologies used in the building and by the municipality are made available to visitors in the Cube. Visitors can also enjoy views from the ground-floor customer center to the entire building thanks to the large atrium

+ Christensen & Co. Architects

Via Dezeen

Images by Niels Nygaard