The design for Tagh Behesht, located in Mash-had, Iran, is a marriage between culture, history and the modern needs of the citizens. The multi-use commercial space is a combination of tiered gardens, offices and a plan for the future, with the potential to become a regional hub.

Continue reading below
Our Featured Videos
A streetview of a terraced building with an open facade.

RVAD Architecture Studio started the project by evaluating the immemorial connection between Iran and the bazaars prevalent in the area from the first days of human presence. Since the structure of bazaars is central to the history and culture of the people, elements were pulled from well-known examples such as Sar-Shoor, Farsh and Reza.

Related: Colorful rammed earth domes decorate an island in Iran

Two images. To the left, a terraced building with an open facade. To the right, the back of the building with a solid white facade.

The most notable characteristic reflecting these bazaars is the porch-like entrance hall that invites visitors inside. Arches throughout the space are another architectural element borrowed from the bazaar’s landscape, contributing to the natural light in the building. Spaced out between the levels of the offices are dedicated gardens, with plants and trees to filter air and offer a connection with nature. 

Two images. To the left, a terraced building with an open facade. To the right, a brick building with criss-crossing staircases.

The Kang village, also in the Mash-had area, was evaluated for its historical significance and dominant features. Its staircase structure provides an essential mode of transport within the mountain village. Also inspired by this region is the layered garden design at Tagh Behesht, which mirrors the look of houses tiered along the mountain slopes.

An indoor sitting area with two chairs and a coffee table next to a brick wall covered in plants.

With a focus on the crucial element of water, the team constructed a small pond on the lower level, which not only adds to the natural elements indoors, but functions to cool air as it enters the building. The entire project aims to provide a flowing and functional public space where citizens can engage with each other and nature. Surrounding the Tagh Behesht location is one of Mash-had’s largest public parks. The region’s Nation Park invites locals and tourists from nearby countries, adding to the location’s appeal. 

A terraced wood building with an open facade, lit up from inside.

Considering the location of green spaces during urban planning is not typically part of the process in the region, so it’s notable that this “Commercial Complex” puts it at the heart of the design. Weaving this idea into the fabric of the blueprint, plans include a web of pedestrian bridges and walkways that will also highlight green spaces with plants for the benefit of humans and the environment. Another goal of the design is to encourage urban development centered around foot and bike traffic instead of vehicles. 

+ RVAD Studio

Via v2com

Images via Hassan Dehghanpour and Hananeh Misaghi