Designed to harmonize with the surrounding landscape, this home merges outdoor spaces with indoor living for a multi-generational family in a home known by architecture practice Atelier Starzak Strebicki as “Single family house by the lake.”

Continue reading below
Our Featured Videos
A person is bent over on a green lawn in front of a one-level home partially obscured by trees and plants.

Located in Poland, this home has a common space in the connected kitchen and dining room for gatherings of any size. Massive windows provide panoramic views of the outdoors, erasing the division between the spaces. The home also provides four bedrooms, one with a moving wall for ever-changing needs as the family grows. It includes three bathrooms, a utility room, media room, garage and more.

Related: The Cantilever House combats a hot climate with sustainable design

A field of wheat in front of a one-level home with a white and black facade featuring large windows.

The design throughout the space keeps the eye pulling forwards. Steel columns support a unique concrete roof, and the walls are constructed from brick. The ceiling seems to reflect the flooring for a cohesive feel throughout the space. From nearly every room, residents can access terraces, including those on the roof with a view of the lake and garden. Terraces accessible from the bedrooms are covered for shade. 

A side view of the home, partially obscured by trees and rocks.

In addition to connecting everyday life to nature, the design team focused on energy efficiency with a water-to-water heat pump that relies on underground heat, pulling from two boreholes extending up to 150 meters beneath the surface.

A floor-to-ceiling window to the left of a covered terrace that faces flowers and bushes.

The concrete roof and thick, well-insulated walls ensure comfortable temperature control throughout the space. The architectural team at Atelier Starzak Strebicki also included a passive design with carefully placed windows for natural light and heat reduction. The notable skylights were placed on the north side to avoid intense heat while still allowing natural light. All of the many windows are triple-glazed for maximum efficiency in all types of weather. 

A large rectangular window with a bookshelf underneath looks out onto greenery.

When the temperature drops, a fireplace in the living room warms the space. This couples with the coziness of the space’s natural materials such as walnut veneer, stone and old planks from the demolished platform that were used to finish the interior. 

+ Atelier Starzak Strebicki 

Images via Danil Daneliuk