New Delhi-based practice Architecture Discipline recently completed The East India Hotels Corporate Headquarters, a LEED Platinum-certified office space housed within the Oberoi Office Tower in Gurugram, India’s finance and technology hub. Dynamic, avant-garde and modern, the workspace design aims for functionality and comfort with full-height high-performance glass that lets in natural light and an open-plan layout conducive to flexibility. Architects engineered the office to be future-proof; it can gracefully transform and evolve without compromising its design identity. 

Continue reading below
Our Featured Videos
an office space with floor-to-ceiling windows to the right and a black bookshelf built in to the wall on the right. in the middle of the room is a wood table with three tall chairs and three black lamps hanging over the top of the table.

Spanning an area of 10,000 square feet across seven floors, the East India Hotel Corporate Headquarters consolidates several offices into a single location within an urban regeneration district in the heart of Gurugram. The program not only includes workspaces for Arjun Oberoi, Managing Director of East India Hotels, and his Projects Development Team, but also an office for the Executive Chairman Prithvi Raj Singh ‘Biki’ Oberoi, the renowned hotelier behind the Oberoi brand. As a unique addition to the Managing Director’s office, the space includes a tabletop made from a decommissioned Cessna aircraft wing.

an office surrounded by floor-to-ceiling windows covered in sheer white curtains. a blurry person walks behind a large desk made from a recycled airplane wing. there is a black office chair on one side of the desk and two red chairs on the opposite side of the desk.

“Today’s buildings are evolving landscapes; work, leisure and domestic activities are becoming interchangeable, leading to the creation of open-ended flexible buildings,” Akshat Bhatt, Principal Architect at Architecture Discipline, said in a press release. “Adaptable frameworks with well-serviced and well-lit spaces that can be used for multiple activities in the short term – offer the possibility of a long-life span for the building and a variety of possible long term uses.”

Related: New International WELL Building Institute HQ achieves Platinum

a courtyard with greenery and a tree in the middle. behind the tree are glass walls showing the office spaces inside.

Floor-to-ceiling glass surrounds the office to provide panoramic views of the city. For respite from the urban jungle, the architects inserted an internal glazed courtyard landscaped with an olive tree and geometric planters. A luxurious palette of high-end natural materials dresses the office, from Carrara marble tabletops to hardwood floors. High-performance glass and heat-reflective blinds that mitigate solar heat gain help reduce the office building’s energy footprint. 

+ Architecture Discipline

Images via Architecture Discipline