Rye-based architectural practice RX Architects has completed a charming cabin at the edge of a lake in Brabourne, an English village within the Kent Downs Area of Outstanding Natural Beauty about a two-hour drive from London. Dubbed the Lake Cabin, the gabled nature retreat is wrapped in natural wood that will develop a patina over time to help blend the building into the landscape. The remote cabin can only be accessed by a woodland trail, which is inaccessible by vehicles and enjoys uninterrupted views across the lake and to the countryside beyond.

Continue reading below
Our Featured Videos
small wood cabin in wooded landscape

Positioned to face north, the Lake Cabin sits at the southern edge of the lake against a backdrop of dense forest. Connection with nature was paramount in the design, which features a natural materials palette, large walls of glazing and a wooden deck that cantilevers over the water. The gabled building is clad in a combination of rough sawn, wide English oak planks as well as thin, narrow-planed English oak planks. “This is combined with a concrete datum line to the base of the building, which steps up to create a concrete bench and log store,” the architects added.

Related: A homey, floating cabin makes for the ultimate romantic getaway in South Australia

partially covered wood deck around a glass and wood cabin
gabled roof on wood cabin

The pared-back design approach continues to the interior of the exposed timber-framed structure, which is covered in limed Douglas fir boards. A bronze seamed roof tops the building for a visual contrast with the timber cladding. The roof extends over the southern and western elevations to provide the L-shaped, cantilevered deck some protection from the elements and unwanted solar gain. Two walls of sliding glass along the south and west sides of the home open up to the deck and create a seamless indoor/outdoor experience with the lake.

gabled wood cabin facing a lake
gabled wood cabin at dusk

Like the architectural design, the interior layout is also restrained and centers on a large, open-plan living area, dining space and kitchen that connects with the outdoor deck. A wet room is tucked away near the main entrance, and stairs and a ladder lead up to a lofted sleeping area above. 

+ RX Architects

Photography by Ashley Gendek via RX Architects