This renovated house in Slovenia consists of three spruce-covered volumes stacked up like shoeboxes. Ofis Arhitekti renovated a house designed by architect Emil Navinsek in 1934 as a home for his two sisters. The new structure expands the existing floor plan with a stacked structure that creates pleasant overhangs and terraces.

3Shoebox House, Ofis Arhitekti, green renovation, Ljubljana, natural light, staircase, concrete, podium, green architecture

The house is located on a street with homes built mostly in the 1960s and 1970s. It is here where Slovenian architect Emil Navinsek (known for innovative school space concepts) built his own residence and a house for his two unmarried elderly sisters next to it. It is the latter one that underwent an extensive renovation.

3Shoebox House, Ofis Arhitekti, green renovation, Ljubljana, natural light, staircase, concrete, podium, green architecture

Related: Build your own tiny home or treehouse with these stackable wooden micro-units

Ofis Architects introduced three stacked cubic volumes that combine a concrete base, metal frames and wooden substructure. Each shoebox volume was clad in dark spruce to soften the structured shape. While renovating the existing structure, the team added an extension that protrudes through the old walls and creates a living room on the ground floor, kids rooms and guest room on the first floor, and master bedroom housed on the top floor.

3Shoebox House, Ofis Arhitekti, green renovation, Ljubljana, natural light, staircase, concrete, podium, green architecture

A staircase attached to a main vertical concrete wall, located at the heart of the house, acts as an intersection of volumes and connector of old and new. The entire interior is inspired by Adolf Loos and features elevated podiums, niches and small sitting areas.

+ Ofis Arhitekti

Photos by Tomaz Gregoric
3Shoebox House, Ofis Arhitekti, green renovation, Ljubljana, natural light, staircase, concrete, podium, green architecture

3Shoebox House, Ofis Arhitekti, green renovation, Ljubljana, natural light, staircase, concrete, podium, green architecture

3Shoebox House, Ofis Arhitekti, green renovation, Ljubljana, natural light, staircase, concrete, podium, green architecture

3Shoebox House, Ofis Arhitekti, green renovation, Ljubljana, natural light, staircase, concrete, podium, green architecture

3Shoebox House, Ofis Arhitekti, green renovation, Ljubljana, natural light, staircase, concrete, podium, green architecture