Australian software company Atlassian has tapped New York-based architecture firm SHoP Architects and Australian practice BVN to design its new Sydney headquarters — an approximately 40-story skyscraper that is expected to become the world’s tallest hybrid timber building once complete in 2025. Proposed for the emerging tech precinct at the city’s Central Station, the new Atlassian headquarters will target 100% renewable energy operations as well as 50% less embodied carbon in construction and 50% less energy consumption as compared to conventional buildings. These impressive targets will be made possible through the building’s use of mass timber construction that helps to substantially reduce a building’s carbon footprint.

Continue reading below
Our Featured Videos
aerial rendering of 40-story tower with green roof

Atlassian’s new headquarters will serve as a high-performance landmark and first anchor property for Central Station, an area that the NSW government plans to regenerate as a new tech precinct. The new Atlassian building is expected to generate 2,500 additional jobs — the tower will house 4,000 Atlassian staff — and add almost $1 billion annually to the Australian economy. The sustainable building will also move the needle forward on the company’s goal of achieving net-zero carbon emissions by 2050.

Related: Canada’s first net-zero carbon, mass-timber college building to rise in Toronto

rendering of tall timber tower with slatted exterior
rendering of indoor garden full of plants

The hybrid building, which will rise to an approximate height of 590 feet, will combine mass timber construction with a steel exoskeleton as well as solar panels built into the transparent facade. The electricity-generating facade system will include self-shading capabilities to reduce unwanted solar heat gain. An abundance of natural light and cross ventilation will also help reduce energy use.

rendering of transparent facade revealing floors of offices filled with plants
rendering of 40-story tower lit from within at night

User comfort will be enhanced not only with the use of timber, which provides a sense of warmth throughout, but also through the integration of park spaces. Staggered outdoor gardens provide protected spaces designed for year-round comfort. Level 1 communal activities will be located at the first of the elevated parks of the tower.

+ Atlassian

+ SHoP Architects

+ BVN Architects

Images by SHoP/BVN Architects