Gallery: Beautiful Snow-Capped Mountain House is Buried into a Dutch Hi...

 
Daylight enters through slits cut into the mountainside

The Dutch House was an experiment in what Denieuwegeneratie refers to as both sustainable hardware and software. Sustainable hardware consists of locally-sourced lark timber used to frame the ample facade that allows residents to peer out into the woods, unfinished concrete that was necessary to retain the mountain, and a canopy that regulates sunshine year-round.

Sustainable software installed by Arup in Amsterdam consists of the photovoltaic panels that power the home, LED lighting that reduces overall energy consumption (bolstering the effect of the earth home’s insulating properties), and a wood pellet used to keep the home warm during wicked winters. CO2 monitored ventilation ensures that the barest amount of energy is consumed to keep air quality high and a greywater circuit allows this family to keep their water footprint low as well.

There is much more to say about this extraordinary home, which showcases bedrooms decked out to suit quirky individual tastes. Part of the home has a cave-like feel, though slits in the mountain permit daylighting, while the living areas are open and vast – like the forest beyond. All in all, if this is an experiment, sign us up for the next round of tests!

+ Denieuwegeneratie

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


1 Comment

  1. NRGuy December 22, 2013 at 6:58 am

    I’d like to know the exact location of this house, it’s hard to find it on Google maps, besides last time Google made photos of Netherlands in 2010, when this house didn’t actually exist.

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >